Sporo ostatnio jest u mnie postow o gotowaniu i przepisach. Ania poprosila o przepis na piernik. Dostalam ten przepis od mojej przyjaciolki z Polski w postaci dwoch odbitych na ksero kartek. Piernik jest naprawde pyszny. Zrodlo przepisu - tytul ksiazki - podam, kiedy wydobede go od Gosi.
Uwaga ode mnie: mnie nie wychodzi ciasto, ktore mozna by uformowac w kule, zawsze jest dosc lepkie, o konsystencji dopasowujacej sie do naczynia. Jednak po 2-4 tygodniach w lodowce robi sie twarde, mozna je podzielic na dwie czesci i rozwalkowac. W zeszlym roku zrobilam ciasto w pierwszych dniach grudnia i tez bylo bardzo smaczne, wiec nie musi spedzic w lodowce calych 4 tygodni. Przekladam zimnymi powidlami.
(...) Przepis na ciasto piernikowe, ktore mozna przygotowac na 4 tygodnie przed pieczeniem i upiec na 3-4 dni przed swietami (...) Mozna piec i wczesniej, ale surowe ciasto musi dojrzec nie mniej niz 2 tygodnie w chlodnym miejscu ("parter" lodowki lub chlodna piwnica).
1/2 kg prawdziwego miodu, 2 szklanki cukru, 25 dkg smalcu (lub masla) podgrzac stopniowo, niemal do zawrzenia. Mase ochlodzic. Do chlodnej lub zaledwie letniej masy dodajemy stopniowo, wyrabiajac ciasto reka, 1 kg pszennej maki, 3 cale jaja, 3 sciete lyzeczki sody oczyszczonej, rozpuszczonej w 1/2 szklance zimnego mleka, 1/2 lyzeczki soli oraz 2-3 torebki przypraw korzennych do piernika (ja dodaje te do pumpkin pie). Mozna tez dodac garsc pokruszonych orzechow wloskich i 3 lyzki drobno pokrojonej , usmazonej w cukrze skorki pomaranczowej.
Bardzo starannie wyrobione ciasto, po nadaniu mu ksztaltu kuli, wkladamy do kamionkowego garnka (lub emaliowanego, bez odpryskow), przykrywamy czysta, lniana sciereczka i umieszczamy w chlodnym miejscu, by powoli dojrzalo. Dojrzale ciasto dzielimy na 2-3 czesci i po rozwalkowaniu pieczemy na blasze. Bezposrednio po upieczeniu placki sa twarde, lecz po 2-3 dniach skruszeja i niemal rozplywaja sie w ustach.
Ochlodzone placki przekladamy lekko rozgrzanym, dobrze wysmazonym powidlem sliwkowym (...)
Bezposrednio po przelozeniu piernik nakrywamy arkuszem czystego papieru i rownomiernie obciazamy deseczka lub odpowiedniej wielkosci kasiazkami.
Piernik staropolski dlugo zachowuje swiezosc, zwlaszcza jesli bedziemy go przechowywac w chlodnym miejscu.
Wielki dzięki - zagniotę jeszcze dzisiaj bo muszę upiec i zjeść przed 17 grudnia.
OdpowiedzUsuńdlaczego przed 17 grudnia?
OdpowiedzUsuńLecimy do Polski na święta :-)
OdpowiedzUsuńCzytam i przecieram oczy. Bo ktoś czuje podobnie jak ja, też tęskni za krajem, też ma dzieci itd...
OdpowiedzUsuńBędę tu zaglądać i zapraszam do siebie.
Pozrawiam